Menu

Smugkig på udstillingen

Strandingsmuseum St. George består af fire sammenhængende gallerier, som på hver sin måde breder historien om strandingerne på Vestkysten ud. Hertil kommer et femte galleri med særudstillinger.

Børn har gratis adgang på museet, der også rummer en udendørs maritime legeplads en museumsbutik samt egen café og restaurant.

»Den mest bevægende fortælling med
stærk sammenhæng mellem sted,
udstilling og arkitektur«

     

Politiken

»En pirrende og engagerende opdagelse«

     

Kristeligt Dagblad

Galleri 1. Den farlige jyske vestkyst

Nordsøen er forbindelsen mellem nord og syd, Østersøen og resten af verden. Tidligere var sejlads i dette område ofte med livet som indsats. Manglende navigationsinstrumenter og storme førte mange fra det dybe hav og ind på Vestkysten. Men de store rigdomme i søhandlen var risikoen værd.

Galleri 2: Den sidste rejse

Titusindvis af søfolk har gennem tiden mistet livet ved strandinger på den jyske vestkyst. Den største strandingskatastrofe fandt sted juleaftensmorgen 1811 på havet ud for Thorsminde, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede og næsten 1400 søfolk mistede livet. I Galleri 2 kan I følge skibene på deres sidste rejse og gå på opdagelse på HMS St. Georges banjerdæk med unikke effekter fra de to skibe bjærget fra havets bund.

Når I forlader Galleri 2 rejser roret fra HMS St. George sig i Danmarks største udstillingsmontre. Se nærmere på roret over hele fire etager.

Galleri 3: Strandinger

Vesterhavet vidner om talrige strandinger, som for os virker både skræmmende og alligevel sært dragende. Kystens befolkning har altid levet med en blanding af frygt for, hvad havet tager, og taknemmelighed over det, havet giver. Gå på opdagelse i kystens kulturhistorie.

Fra Galleri 3 fortsætter turen ned under havets overflade.

Galleri 4: De ukendte skibsvrag

Havet har opslugt mange skibe, der er gået over i glemslen. Skibe, der synker til bunds, bliver til vrag. Selvom de hviler på havbunden, hviler de ikke i fred. Nogle gange kommer fantastiske ting til syne. Gå selv på opdagelse under havets overflade og udforsk selv historien om de skjulte skatte på havets bund.

Galleri 5: Særudstillingen »Æ Hav«

For en gruppe af mennesker er havet en arbejdsplads. Disse mennesker skildrer maleren Erik Styrbjørn Pedersen i sin kunst. Han viser os fiskerne, fabrikkerne og filetpigerne – en verden langt fra turistbrochurernes billeder af ferien ved havet.

Tårnet

Efter besøget i særudstillingen, kan I gå videre op i tårnet med en storslået udsigt over både hav, fjord og by. Her får I for alvor en fornemmelse af havets storhed og naturens kræfter langs kysten. Tårnet er lige som resten af museet handicapvenligt.

Maritim legeplads

Foran Strandingsmuseum St. George finder I et spændende aktivitetsområde for børn, hvor de kan lege og bruge kroppen til at få viden om strandinger og redninger ved Vestkysten.

Alle kan frit lege på legepladsen og forældre kan endda sidde i caféen og nyde en kop kaffe med frit udsyn til børnene.