Menu

Smugkig på udstillingen

Velkommen til Strandingsmuseum St. George - en oplevelse for alle sanser og for hele familien!

På kanten af havet, i rammerne af prisvindende arkitektur og med nye, stemningsfulde udstillinger fortæller Strandingsmuseum St. George dramatiske historier om de tusindvis af strandinger på den farlige jyske vestkyst og om befolkningens møde med søfolk fra hele verden.

Følg de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence på deres sidste rejse frem til forlisene ved Thorsminde i julen 1811, hvor o. 1400 mennesker omkom. Kom helt tæt på livet ombord gennem de mange fund fra vragene, og oplev St. George’s imponerende ror i tårnet.

Gå på opdagelse, lyt, se og leg dig gennem museet fra toppen af tårnet ned til marinarkæologens eventyrlige univers, hvor du lege på havets bund uden at blive våd.

Besøg også museumsbutikken og Restaurant St. George med udsigt til havet og den udendørs maritime legeplads.

Smugkig på udstillingerne

Museet består af fire udstillingsrum, [1] -[4], der hver især viser et kapitel i den store fortælling om strandingerne. Dertil kommer et femte rum [5], med skiftende særudstillinger og tårnet med HMS St. George’s originale ror og panoramaudsigt over havet, havnen og Thorsminde.

Der er trapper og elevator mellem etagerne.

 

 [1] Det vilde hav og den den farlige jyske vestkyst -  Ny udstilling 2020!

I den nye udstilling i det første udstillingsrum [1] møder du elementernes rasen, og du bliver du klogere på, hvorfor den jyske vestkyst var så farlig for skibsfarten før i tiden. Du får også at vide, hvorfor søfolkene trodsede farerne og alligevel begav sig ud på Nordsøen.

Nordsøen har i århundreder været et af verdens mest trafikerede farvande, og det er også et af de vanskeligste at navigere i. Uforudsigelige havstrømme og voldsomme vestenstorme kunne let slå et skib ud af kurs og kaste det ind mod vestkystens hårde revler, hvor stranding og ødelæggelse var næsten uundgåelig. Søfolkene kaldte også Vestkysten for ”Jernkysten”. Frem til midten af 1900-tallet var navigationsinstrumenterne ret upræcise, så kaptajnens erfaring var afgørende. En dygtig kaptajn kunne have held til at ”strande godt”, så intet gik tabt.

                                                                    

 

 

[2] Den sidste rejse

I udstillingsrum [2] får du beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der fandt sted ud for Thorsminde i julen 1811, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede under en orkan, og næsten 1400 mennesker omkom. Kun 17 overlevede. På den lange væg står navnene på de 1338 mænd, der var opført på de to skibes mandskabslister i sommeren 1811. Mange af dem har nok stadig været ombord i december det år. Dertil kom et ukendt antal kvinder, børn og civile. Navnene på de få overlevende står på den næste væg.

Du følger de to skibe på deres sidste, dramatiske rejse og kommer helt tæt på livet ombord gennem de tusindvis af genstande, der blev bjærget fra vraget af HMS St. George. Det er en helt unik samling, der giver et levende øjebliksbillede af dagliglivet på et engelsk linjeskib i 1811. I midten er bordet dækket til kaptajnen og officererne i den ene ende og sømændene i den anden.

Roret

Mellem [2] og [3] står du ved Danmarks største udstillingsmontre med HMS St. George’s originale ror. Skibet mistede roret under en storm i havet syd for Lolland nogle uger før forliset på Vestkysten. Det var et lykketræf, at roret blev fundet og bjærget i 2003, så det nu hænger i tårnet på Strandingsmuseum St. George.

[3] Strandinger på Vestkysten

[3] fortæller om nogle af de tusindvis af strandinger på den jyske vestkyst og om kystbefolkningens møde med strandede søfolk fra hele verden. Du kan prøve at finde strandede skibe på de to skærme, hvor du også får viden om redningsstationer, sømærker og fyrtårne langs kysten.

På den tyndt befolkede vestkyst var de lokale altid parate til at tage godt imod forulykkede søfolk, levende som døde, uanset hvor mange der kom i land. De levende blev indlogeret på gårde og i fiskerhuse, mens de døde blev lagt i udhuse, indtil der var holdt ligsyn. En stranding betød ofte en økonomisk gevinst for de lokale, der kunne tjene en dagløn ved at hjælpe til, f.eks. med at bjerge lasten fra skibet. Kig ind bag lågerne i skabet og lyt til historierne.

 

Fra Galleri 3 fortsætter turen ned under havets overflade.

Fra [3] går du ad rampen ned under havets overflade. Undervejs kommer du gennem montren med roret.

[4] De ukendte skibsvrag

I udstillingsrum [4] er du i marinarkæologens fascinerende univers. Havet har opslugt mange skibe gennem århundrederne, og en stor del af dem, kendte som ukendte, ligger stadig som vrag på havbunden. Havets bund gemmer også på spor fra forhistoriske bopladser. Sigtbarheden er nedsat her i dybet, og du skal bruge lommelygte for at udforske montrerne med genstande fra vragene. Du kan også selv finde skatte på havets bund helt uden at blive våd.

 

[5] Særudstilling på Strandingsmuseum St. George i 2021

3.000 egetræer og 500 fyrretræer, så meget skulle der til at bygge et britisk krigsskib i 1700-tallet. Storbritannien var verdens herre på havene, 726 skibe havde de. I England blev der bygget skibe på samlebånd, og HMS St. George var ét af de allerstørste linjeskibe.

I 2016 begyndte Orlogsmuseets modelbyggerlaug at lave en kopi af HMS St. George i 1:48. Modellen er unik – måske er der aldrig før set så præcis og så gennemført en kopi. I udstillingen kan du gå på opdagelse i de originale genstande fra St. George og de bittesmå modeller fra modelbyggerne.

Mens du forundres over de gigantiske byggeprojekter i både 1700-tallet og i de seneste 5 år, så kan du glæde dig til lørdag den 16. oktober, hvor museet endelig kan byde velkommen til selve den flotte model. Indtil da må du nøjes med fotografier fra værkstedet i montren.

Tårnet

Fra særudstillingen kan du komme videre op i tårnet, og undervejs kan du følge roret helt til tops. Der er elevator hele vejen op. Fra tårnrummet er der en storslået udsigt over Thorsminde by og havn, Nissum Fjord og Vesterhavet. Omtrent 800 m ude i havet lidt syd for museet ligger vraget af HMS George. Bænkene er lavet af tømmer fra skibet.

Går du det sidste stykke ad trapperne op til toppen af tårnet, kan komme ud på udsigtsplatformen, hvorfra der er 360 graders panoramaudsigt.

Maritim legeplads - Museumsshop - Restaurant St. George

Foran Strandingsmuseum St. George lige ud til havnen og klitterne og med udsigt over havet finder du den maritime legeplads. Her kan børnene bruge kroppen til at få viden om strandinger og redninger ved Vestkysten.

Mens børnene leger, kan de voksne shoppe i museets velassorterede butik eller nyde en lækker menu eller en kop kaffe i Restaurant St. George med frit udsyn til legepladsen, havet og Thorsminde havn.