Næsten 400 børn ville være skibsdreng for en dag!

Strandingsmuseum St. George’s sommeraktivitet ”Skibsdreng for en dag” havde vind i sejlene.

Der har været livlig aktivitet på pladsen foran Strandingsmuseum St. George i Thorsminde de dage, hvor museets yngste gæster kunne prøve kræfter med opgaver, som skibsdrengene skulle tage sig af før i tiden. Der skulle skures dæk, serveres kaffe for kaptajnen og bindes sømandsknob. Kaptajnens sko skulle også pudses og hver deltager skulle bygge et lille skib. For mange børn var det første møde med opgaver som skopudsning og gulvvask, men alle deltagerne gik på med krum hals og havde det herligt.

”Det har været dejligt at se børnene gå til opgaverne med så stor energi og entusiasme. De gik virkelig op i det, og de lærte noget undervejs. De voksne har også været med, og snakken er gået livligt i familierne”, fortæller eventkoordinator Christina Ruby, der har stået for aktiviteten godt hjulpet af flere af museets frivillige.

Når de voksne havde købt billet til museet, fik børnene udleveret en søfartsbog, og for hver opgave, de løste, fik de en stjerne i bogen. Når alle fem opgaver var bestået, fik deltagerne et fint diplom og en lille gave.

Christina Ruby fortæller, at ”Skibsdreng for en dag” har været på programmet tirsdage og torsdage i hele juli måned og flere tirsdage i august. ”I alt har omkring 380 børn deltaget hen over sommeren, så det er mange små skibsdrenge, vi har sendt ud i verden”, smiler Christina Ruby.

Strandingsmuseum St. George har modtaget støtte fra Holstebro Kommunes Turismepulje 2018 til udvikling af ”Skibsdreng for en dag”.

”Vi er meget taknemmelige over den støtte, vi har fået af kommunen til denne aktivitet,” siger afdelingsleder Helle Henningsen. ”Den har hjulpet os til at kunne udvikle konceptet og komme godt i gang” tilføjer hun og fortsætter: ”Vi har fået meget positiv respons fra både børn og voksne, og med den succes, vi har oplevet, vil ”Skibsdreng for en dag” helt sikkert også være på museets sommerprogram i 2019.”

Skibsdrengenes barske liv

Langt op i tiden var det skik og brug at have skibsdrenge ombord på skibene. Drengene var ofte kun 10-12 år gamle, når de påmønstrede et skib. De skulle deltage i forskelligt arbejde om bord, som regel rengøring og madlavning. I sejlskibenes tid var skibsdrengene med til at holde tovværk og sejl ved lige, så det var vigtigt, at de kunne binde knob. De stærkeste blev sendt op i masterne, når sejlene skulle sættes eller tages ned, eller der skulle holdes udkig. Livet som skibsdreng var hårdt, og det kunne også være farligt. På krigsskibe som det engelske linjeskib HMS St. George havde nogle af skibsdrengene til opgave at hente krudt til kanonerne, når skibet var i kamp. De blev kaldt ”Powder Monkeys” (krudtaber).