Menu

Særudstillingen »Havfald«

"Havfald", Strandingsmuseum St. George’s særudstilling 2018-2019, sætter fokus på de voksende mængder af plastikaffald i verdenshavene og på, hvad vi kan gøre ved dette globale problem.

Strandet plastik

Strandingsmuseum St. George rummer fortællinger om skibe, som strandede ved den danske vestkyst. Med de strandede skibe bragte havet strandingsgods og søfolk til kysten – og i mange tilfælde var det faktisk ganske nyttigt.

I dag bringer havet i høj grad plastik til kysten. Plastik, som er endt i havet fra dårlige affaldssystemer, fra folk, der ikke lige tænkte sig om eller bare fra kedelige uheld, hvor plastikken er fløjet afsted over land og vand.

 

 

Problemet med plastik i havene er stort

Plastik i havene forsvinder ikke. Plastikken bliver blot nedbrudt til mindre og mindre stykker. Havenes dyr kan forveksle plastik med mad – og det har fatale konsekvenser.

 

Her er ”The Peanut Turtle” fra Missouri, USA. Da den voksne skildpadde blev fundet, fik den klippet plastikken af; men dens skjold var for evigt formet som en peanut. Foto: Missouri Department of Conservation.

 

En af hundredvis af eremitkrebs, der i dag bor i plastikaffald, som er skyllet op på Henderson Island. Denne plastikbøtte er en creme fra Avon. Foto: Dr. Jennifer Lavers fra University of Tasmania.

 

Sulerne her bruger affaldet til at bygge reder i. Det er ret smart! Foto: Marlisco.

 

Havet er stort og smukt

Vi bor på den blå planet. Havet dækker 70% af jordens overflade – det er stort, smukt og fuldt af liv. I særudstillingen har vi indrettet et hjørne til jer, hvor I kan nyde flotte billeder fra livet under vandet.

Strandingsmuseum St. George har marinarkæologisk ansvar. Det kan du læse mere om her. På billedet ses museets marinarkæolog Tine Verner Karlsen på opmålingsarbejde i svenske farvande. Foto: Heike Müller.