Menu

Det sker

Arrangementer i 2019 på Strandingsmuseum St. George

Marts

Torsdag den 21. marts kl. 19.30

 

"Christianus Quintus" og "Fridericus Quartus”-  om undersøgelserne af to danske slaveskibe, der gik til bunds ved Costa Rica i 1710

v/marinarkæolog Andreas Kallmeyer Bloch og journalist og forfatter Jakob Olling.

                                            

Efter at have fået 700 slaver ombord på Guldkysten i 1709 satte de to danske slaveskibe Christianus Quintus og Fridericus Quartus kursen mod De dansk vestindiske Øer. På den månedlange rejse over Atlanterhavet slap forsyningerne op, og alle ombord sultede. Da der endelig var land i sigte, gjorde besætningen mytteri og ødelagde skibene, som sank.

De formodede vrag af skibene blev lokaliseret i 1970’erne, og gennem de sidste par år har et hold danske og amerikanske marinarkæologer og historikere arbejdet på at finde ud af, om vragene rent faktisk er rester af de to danske slaveskibe. De foreløbige resultater ser meget lovende ud.

Denne foredragsaften på Strandingsmuseum St. George byder på hele to foredragsholdere. Forfatter og journalist Jakob Olling vil fortælle om de to skibes sidste rejse mod forliset, og marinarkæolog Andreas Kallmeyer Bloch vil  berette om de nye, epokegørende undersøgelser, som han har været en del af.

Efter foredraget er der kaffebord.

Pris pr. person: 50 kr. Gratis for medlemmer af Støtteforeningen for Strandingsmuseum St. George. Kaffebord: 50 kr.

Tilmelding ikke nødvendig.

Foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

 

 April

12.-22. april

 

Æggejagt for børn i påskeferien

Mon det er hønseæg, Påskeharen har gemt i museets udstillinger, eller kan det være æg fra de lus, der altid plagede søfolkene på skibene i gamle dage? Eller er det måske fiskeæg?

Prøv at se, om du kan finde ud af, hvad det er for æg, og om du kan finde alle dem, der er gemt på museet. De børn, der deltager i æggejagten, får en lille præmie.

Det er gratis at deltage.

 

Søndag den 28. april kl. 11 og kl. 14

 

Skibsvrag er også fortidsminder – National Fortidsmindedag 2019

I anledning af den nationale Fortidsmindedag 2019 sætter Strandingsmuseum St. George fokus på de historiske skibsvrag, der ligger på bunden af havet langs den jyske vestkyst.

Kom og hør marinarkæolog og museumsinspektør Tine Verner Karlsen fortælle om sit arbejde med at undersøge, udgrave og passe på vragene. Bliv klogere på, hvad sker der med de genstande, der bliver bjærget fra havbunden, og på, hvad der står i Museumsloven om beskyttelse af kulturhistoriske vrag.

Du kan også høre om udgravningen af vragene af de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence, der strandede ved Thorsminde i julen 1811 og næsten 1400 mennesker mistede livet. Afdelingsleder Helle Henningsen fortæller om nogle af de tusindvis af genstande, der blev bjærget fra vragene i 1980'erne og 1990'erne. Tilsammen giver de et enestående indblik i livet ombord på store, engelske krigsskibe under Napoleonskrigene.

Arrangementet tager ca. 1 time. Det er gratis at deltage, når man har købt billet til museet. Alle under 18 år har gratis adgang.

                                          

Fotografierne viser marinarkæolog Tine Verner Karlsen på arbejde. Fotos: Jens Thidemann (tv) og Heike Müller (th).

 

24.-30. april

 

Havmiljø og plastikforureningen af havene - Forskningens Døgn 2019.

Strandingsmuseum St. George markerer Forskningens Døgn 2019 med et arrangement om havmiljø. Temaet relaterer til museets særudstilling i 2018-19 ”Havfald”, der har fokus på plastikforureningen af havene og strandene.

Museets program for Forskningens Døgn 2019 offentliggøres her på siden.

 

Maj

 

30.-31. maj 2019 begge dage kl. 10-17 (museets åbningstid)

 

Mød modelbyggerne!

I deres værksteder på Nyholm i København er Orlogsmuseets Modelbyggerlaug i fuld gang med at bygge en helt nøjagtig model i 1:48 af det engelske linjeskib HMS St. George, der blev søsat i Portsmouth i 1785, og som strandede ved Thorsminde juleaftensdag 1811. Når modellen er færdig, bliver den en del af udstillingen på Strandingsmuseum St. George.

I to dage flytter modelbyggerne deres værksted til Strandingsmuseum St. George, så publikum kan komme tæt på deres arbejde med modellen af HMS St. George. Her kan man blandt andet se og høre om fremstillingen af de mange dele til modellens opbygning og udrustning, som f.eks. master, sejl, spanter og dekorationer, og man følge med i, hvordan kanoner og ankre bliver støbt. Alt sammen på baggrund af de originale tegninger.

 

Juli-august

 

Tirsdag og torsdag kl. 13-16 i ugerne 27-32, begge inkl.

 

Skibsdreng for en dag  - sommeraktivitet for børn.

Prøv, hvordan det var at være skibsdreng på skibene i gamle dage! Hvis du besøger Strandingsmuseum St. George en tirsdag eller en torsdag eftermiddag i skolernes sommerferie, kan du prøve kræfter med nogle af de arbejdsopgaver, skibsdrengene ombord på skibene i gamle dage skulle tage sig af.

Deltagerne får udleveret en søfartsbog, der fungerer som adgangskort til aktiviteterne, som foregår på pladsen foran museet. Her er der fem opgaver, der skal løses, blandt andet skal der skures dæk, kaptajnens sko skal pudses, og der skal laves en lille skibsmodel. Hver gang, en opgave er udført, får man et klistermærke i sin søfartsbog, og når alle opgaverne er løst, får man et diplom og en lille maritim præmie - og så er man udlært skibsdreng!

Det koster 25 kr. at deltage, og det er kun for børn i følge med voksne museumsgæster.