Menu

Det sker

Torsdag den 23. januar 2020 kl. 19.00

Er vi alene? En aften om exoplaneter og jagten på liv i rummet.

Foredrag ved videnskabsjournalist Gunver Lystbæk Vestergaard.

                                      

For 25 år siden blev en af de største opdagelser i den moderne astronomi gjort: En planet omkring en anden stjerne end Solen blev fundet. I dag ved vi, at der er milliarder af planeter i vores galakse, og at Jorden slet ikke er alene. Men er livet?

Gunver Lystbæk Vestergård er forfatter til den anmelderroste bog ”Fjerne kloder”, der udkom på Gyldendal i efteråret 2019, og hun vil fortælle om, hvordan dette nye verdensbillede har taget astronomerne på sengen og gjort jagten på udenjordisk liv mere relevant end nogensinde før.

Gunver Lystbæk Vestergaard er vokset op i nærheden af den lille vestjyske by Sdr. Nissum. Hun er uddannet journalist, har en ph.d. fra Center for Videnskabsstudier ved Aarhus Universitet og er i dag videnskabsjournalist på Weekendavisen.

Læs mere om bogen Fjerne Kloder og forfatteren her.

Pris: 50 kr. Gratis for medlemmer af Støtteforeningen for Strandingsmuseum St. George.

 

Torsdag den 20. februar 2020 kl. 19.00

 

Den dansk-lybske flådes forlis ved Gotland i 1566 – en ukendt katastrofe.

Foredrag ved Marie Jonsson, vikarierende marinarkæolog på Strandingsmusem St. George.

                                          

Under en pludseligt opstået storm i sommeren 1566 forliste 12 danske og tre lybske krigsskibe, der lå for anker ud for Visby på Gotland. Mellem 4000 og 8000 mænd mistede livet og forsvandt i havet. Hvad skete der, og hvordan kunne det gå så galt, at næsten halvdelen af den dansk-lybske flåde gik tabt i uvejret? De færreste danskere har hørt om katastrofen, og ikke engang på Gotland er den en kendt del af historien. Med marinarkæologiens hjælp er der i det seneste årti dukket meget mere viden op om den ukendte katastrofe.

Marinarkæolog Marie Jonsson, der selv er fra Gotland, har deltaget i de seneste marinarkæologiske og historiske undersøgelser af den dansk-lybske flådes forlis. Undersøgelserne er foregået i regi af Heritage Underwater Maritime Archaeology Gotland (HUMA), og i sit foredrag vil hun præsentere den nye viden.

Pris: 50 kr. Gratis for medlemmer af Støtteforeningen for Strandingsmuseum St. George