Menu

Det sker

Original & Model

om byggeriet af HMS St. George
i 1:1 og 1:48

Lørdag d. 16 kl. 14 åbner særudstillingen Model og Original på Strandingsmuseum St George i Thorsminde.

 

Modellen

Orlogsmuseets Modelbyggerlaug har i flere år arbejdet med bygningen af en helt enestående og fuldstændig nøjagtig model af HMS St George i forholdet 1:48. Modellen er i mindste detalje baseret på de originale tegninger, som blev anvendt ved bygningen af HMS St. George på Royal Dockyard i Portsmouth i 1780’erne. Hver eneste del af modelskibet er udført i hånden – et arbejde, der kræver en imponerende viden, akkuratesse, kunnen og omhu. Her i efteråret har lauget lagt allersidste hånd på modellen, og publikum får nu lejlighed til at se deres imponerende arbejde.

Strandingsmuseet henvendte sig i 2015 til lauget for at høre, om de ville bygge en præcis model af HMS St. George til museet. Lauget kendte allerede til Strandingsmuseum St. George og  de  to engelske linjeskibes forlis, fordi de i begyndelsen af 00’erne havde bygget et meget livagtigt diorama af selve strandingen, i detaljen korrekt og baseret på øjenvidneberetninger fra strandingsnatten. Dioramaet står nu i tårnrummet på museet.

 

Udstillingen

Med den fantastisk flotte skibsmodel i centrum fortæller særudstillingen ’Original og Model’ om Royal Navy’s kolossale krigsskibsbyggeri i 1700-tallets anden halvdel, og ikke mindst om bygningen af HMS St. George.

Udstillingen viser originalens og modellens skala.

I den store skala, 1:1-sporet, befinder museumsgæsten sig på værftsområdet på The Royal Dockyard i Portsmouth i 1780’erne. Her er hektisk aktivitet, store og mindre krigsskibe bygges på samlebånd til den britiske flåde, Royal Navy. Her er det indkøbere, skibskonstruktører, skibsbyggere, tømrere, smede, snedkere, rebslagere og sejlmagere. Tømmer i enorme mængder og i store dimensioner fylder op, der saves og hamres, der fremstilles kobbernagler i titusindvis, der smedes ankre, sys sejl og slås reb. Kanoner og kanonkugler støbes.

I den lille skala, 1:48-sporet, befinder museumsgæsten sig på modelbyggernes værksted i arresten på Holmen i København. De besøgende kan se hvordan modelbyggerne har arbejdet - kigge dem over skuldrene  og følge med i tilblivelsen af modellen fra de første arbejdstegninger til køllægningen og den gradvise opbygning frem til den færdige model. En trinvis proces, der i vid udstrækning følger byggeriet af HMS St. George i 1:1.

Modellen viser, hvordan det store skib blev bygget, og hvordan det var udrustet.  De besøgende kan helt konkret opleve det store i det små og det små i det store.

Vil I vide mere? Kontakt Ingeborg Svennevig, museumsdirektør 9611 5001

Fra den 12.-16. oktober er modelbyggerne på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde.

 

––––