Menu

Det sker

Søren ”Lomme” Larsen

Redningsmand på Strandingsmuseum St. George

Alt er ikke strandinger og katastrofer, der findes også redninger og lettelse. Dét sætter vi fokus på ved foredrag på Strandingsmuseum St. George, tirsdag den 9. november kl. 19. Det er redningsmanden gennem 38 år, Søren ”Lomme” Larsen, der kommer på museet og fortæller om sit virke som redningsmand i Hvide Sande.

 

Søren ”Lomme” Larsen prøvede selv at strande. Da han var blot 15 år strandede hans skib ud for Hvide Sande og han blev reddet; den dag besluttede Søren ”Lomme” Larsen sig for, at han også ville redde folk. Siden 1983, da Søren var blevet 26, har han været frivillig reder på redningsstationen i Hvide Sande.

Alle redningsfolk er enige om, at drivkræften i redningsarbejdet er at gøre en forskel for andre. Mange fortæller, at det ligger i baghovedet, at man kan komme i fare, når man sejler ud i dårligt vejr, men at det ikke er frygt, der må styre arbejdet: ”Jeg kan ikke forestille mig, at der bliver noget vejr, hvor vi ikke sejler ud, hvis der er nogen, der er i nød. Vi må stole på, at vores udstyr kan tåle det”, siger en redningsmand. På trods af de nogle gange hårde odds er det vigtigt for redningsmændene at understrege, at de ikke er helte, og at de udfører deres arbejde på lige fod med alle andre. Søren Larsen mener dog, at man godt kan være stolt af det arbejde, kystredningstjenesten udfører: ”Jeg mener ikke, at vi skal gå rundt og prale af, hvad vi laver, men vi må godt være stolte af det”. Han fortæller, at han på den måde føler, han giver noget tilbage til samfundet.

”Jeg har ikke tal på, hvor mange, jeg har reddet. Men jeg ved lige præcis hvor mange, jeg ikke kunne redde. ” siger Søren Larsen. Han går til arbejdet som redder med ydmyghed, og de næsten 40 års tjeneste har givet ham mange historier at dele: om den tekniske udvikling af redningsarbejdet, om hvad man nu ved om at holde nedkølede søfolk i live og om pudsige og tragiske hændelser i redningernes tjeneste.

Til daglig arbejder Søren ”Lomme” Larsen på Hvide Sande Skibsværft.

Foredraget foregår på Strandingsmuseum St. George, Vesterhavsgade 1E, Thorsminde.
Tirsdag den 9. november kl. 19.

For mere information kontakt: Christina Ruby, Strandingsmuseum St. George

M: 30323936 // mail: christina.ruby@strandingsmuseet.dk