Menu

Det kan I opleve

Velkommen til Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St. George fortæller om de utallige skibe, der gennem tiden er strandet på den farlige jyske vestkyst og om, hvordan kystbefolkningen har håndteret de voldsomme begivenheder og mødet med søfolk fra hele verden.

Kernen i museet er den dramatiske beretning om en af verdenshistoriens største strandinger, der fandt sted i 1811, hvor de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede ud for Thorsminde og næsten 1400 mennesker omkom.

Museet består af fire udstillingsrum, [1] -[4], der hver især viser et kapitel i den store fortælling om strandingerne. Dertil kommer et femte rum [5], med skiftende særudstillinger og tårnet med HMS St. George’s originale ror og panoramaudsigt over havet, havnen og Thorsminde.

Der er trapper og elevator mellem etagerne.

 

Smugkig i udstillingen

[1] Det vilde hav og den farlige jyske vestkyst - Ny udstilling i 2020

I det første udstillingsrum [1] bliver du klogere på, hvorfor den jyske vestkyst var så farlig for skibsfarten før i tiden.

Nordsøen har i århundreder været et af verdens mest trafikerede farvande, og det er også et af de vanskeligste at navigere i. Uforudsigelige havstrømme og voldsomme vestenstorme kunne let slå et skib ud af kurs og kaste det ind mod vestkystens hårde revler, hvor stranding og ødelæggelse var næsten uundgåelig. Søfolkene kaldte også Vestkysten for ”Jernkysten”. Frem til midten af 1900-tallet var navigationsinstrumenterne ret upræcise, så kaptajnens erfaring var afgørende. En dygtig kaptajn kunne have held til at ”strande godt”, så intet gik tabt. Prøv spillet og se, om du kan strande dit skib godt.

               

[2] Den sidste rejse

I udstillingsrum [2] får du beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der fandt sted ud for Thorsminde i julen 1811, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede under en orkan, og næsten 1400 mennesker omkom. Kun 17 overlevede.

 

På den lange væg står navnene på de 1338 mænd, der var opført på de to skibes mandskabslister i sommeren 1811. Mange af dem har nok stadig været ombord i december det år. Dertil kom et ukendt antal kvinder, børn og civile. Navnene på de få overlevende står på den næste væg.

 

             

Du følger de to skibe på deres sidste, dramatiske rejse og kommer helt tæt på livet ombord gennem de tusindvis af genstande, der blev bjærget fra vraget af HMS St. George. Det er en helt unik samling, der giver et levende øjebliksbillede af dagliglivet på et engelsk linjeskib i 1811. I midten er bordet dækket til kaptajnen og officererne i den ene ende og sømændene i den anden.

Roret

Mellem [2] og [3] står du ved Danmarks største udstillingsmontre med HMS St. George’s originale ror. Skibet mistede roret under en storm i havet syd for Lolland nogle uger før forliset på Vestkysten. Det var et lykketræf, at roret blev fundet og bjærget i 2003, så det nu hænger i tårnet på Strandingsmuseum St. George.

[3] Strandinger på Vestkysten

Udstillingsrum [3] fortæller om nogle af de tusindvis af strandinger på den jyske vestkyst og om kystbefolkningens møde med strandede søfolk fra hele verden. Du kan prøve at finde strandede skibe på de to skærme, hvor du også får viden om redningsstationer, sømærker og fyrtårne langs kysten.

På den tyndt befolkede vestkyst var de lokale altid parate til at tage godt imod forulykkede søfolk, levende som døde, og uanset hvor mange der kom i land. De levende blev indlogeret på gårde og i fiskerhuse, mens de døde blev lagt i udhuse, indtil der var holdt ligsyn. En stranding betød ofte en økonomisk gevinst for de lokale, der kunne tjene en dagløn ved at hjælpe til, f.eks. med at bjerge lasten fra skibet. Kig ind bag lågerne i skabet og lyt til historierne.

Fra [3] går du ad rampen ned under havets overflade. Undervejs kommer du gennem montren med roret.

[4] De ukendte skibsvrag

I udstillingsrum [4] er du i marinarkæologens fascinerende univers. Havet har opslugt mange skibe gennem århundrederne, og en stor del af dem, kendte som ukendte, ligger stadig som vrag på havbunden. Havets bund gemmer også på spor fra forhistoriske bopladser. Sigtbarheden er nedsat her i dybet, og du skal bruge lommelygte for at udforske montrerne med genstande fra vragene. Du kan også selv finde skatte på havets bund helt uden at blive våd.

[5] Særudstilling

Fra havdybet går turen op til [5] ad trapperne eller med elevatoren. I udstillingsrum [5] viser museet særudstillinger. Sommetider afholdes der arrangementer i rummet, f.eks. foredrag og børneteater.

Særudstilling 2018-19: »Havfald«

Strandingsmuseum St. George sætter i 2018 og 2019 fokus på et voksende, globalt problem: de enorme mængder af plastikaffald i havene.

Det gør vi med særudstillingen »Havfald«, der kan opleves i resten af 2019 i museets åbningstid.

Tårnet

Fra [5] kan du komme videre op i tårnet, og undervejs kan du følge roret helt til tops. Fra tårnrummet og fra udsigtsplatformen øverst oppe er der en storslået udsigt over Thorsminde by og havn, Nissum Fjord og Vesterhavet. Omtrent 800 m ude i havet lidt syd for museet ligger vraget af HMS George. Bænkene er lavet af tømmer fra skibet.

Museumsbutik og café

Efter museumsbesøget kan du shoppe i den velassorterede museumsbutik, der blandt andet frister med lokale specialiteter, maritimt tøj, bøger og legetøj.

Ved siden af butikken finder du café St. George, hvor du kan nyde en let frokost eller kaffe og kage med frit udsyn til havet, havnen og den maritime legeplads.

Maritim legeplads

På pladsen foran Strandingsmuseum St. George den maritime legeplads,  hvor børnene kan lege og bruge kroppen til at få viden om strandinger og redninger ved Vestkysten.